Поли паприкаш со тестенини

40 min. со двете раце
  • 500 гр. ПОЛИ
  • 400 гр. тестенини (шпагети, макарони ...)
  • 200 гр. кромид
  • исечкан лук (2 чешниња)
  • 2 супени лажици сос од домати
  • 2 супени лажици бело брашно
  • 2 кафени лажички сладок или лут пипер
  • 400 гр. свежа зелена пиперка
  • 1 дл. бело вино
  • 1 дл. маслиново масло
  • зачини по желба и вкус
  • ¾ супа (коцка), сол

На маслото го пропржуваме кромидот, половина од исечканата зелена свежа пиперка, ги додаваме на парчиња исечканата ПОЛИ, лукот, сосот од домати, брашното сладкиот или лутиот мелен пипер и зачините во зависност од вкусот. Сето тоа го заливаме со виното и супата и вариме окулу 20 минути, до добиеме прилично густ паприкаш. Тестенините ги вариме во врела, солена вода (ал денте), ги цедиме, сервираме на чинија и врз нив го поливаме ПОЛИ паприкашот. Ако не сме премногу гладни ги украсуваме со другата половина од свежата пиперка која ја сечкаме во вид на резанци и сервираме со свежа сезонска салата.